.
Κολποσκόπηση
Η κολποσκόπηση είναι μια απλή εξέταση που επιτρέπει στο γιατρό να αποφασίσει εάν μια γυναίκα χρειάζεται θεραπεία σε μια πιθανή υποκείμενη παθολογία του τραχήλου της μήτρας ή του κόλπου. Για τη διενέργειά της χρησιμοποιείται ένα όργανο που ονομάζεται κολποσκόπιο. Αυτό είναι ένα είδος μικροσκοπίου ή μεγεθυντικού φακού που επιτρέπει στο γιατρό να εξετάσει πιο προσεκτικά τις αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας ή/και στο κολπικό επιθήλιο.
Πριν την κολποσκόπηση, αποφύγετε την σεξουαλική επαφή, τα κολπικά φάρμακα και τις κολπικές πλύσεις για δύο ημέρες, για να μη συγκαλυφθούν τα ανώμαλα κύτταρα. Όλες οι ημέρες εκτός των ημερών της περιόδου είναι κατάλληλες για την κολποσκόπηση Για σιγουριά αφήστε και 1-2 ημέρες μετά το τέλος της περιόδου, ώστε να μην υπάρχει καθόλου αίμα.
Τα αρχικά στάδια της εξέτασης είναι ίδια με την εξέταση για το τεστ Παπανικολάου. Η γυναίκα ξαπλώνει στην γυναικολογική καρέκλα και χρησιμοποιείται ένας κολποδιαστολέας προκειμένου να χωριστούν τα κολπικά τοιχώματα για να φανεί ολόκληρος ο τράχηλος. Το κολποσκόπιο τοποθετείται στο άνοιγμα του κόλπου, έξω από αυτόν. Αφού γίνει η επισκόπηση χρησιμοποιούμε στη συνέχεια διάφορες χρωστικές (οξικό οξύ και διάλυμα Lugol) στον τράχηλο για να αναδειχθούν περιοχές με βλάβη. Αν κριθεί απαραίτητο λαμβάνουμε μικρές βιοψίες από τον τράχηλο. Η βιοψία γίνεται με ειδικές λαβίδες, δεν πονάει και είναι καλά ανεκτή από την πλειοψηφία των γυναικών. Η γυναίκα μπορεί να αισθανθεί ένα τσίμπημα, αλλά όχι πόνο. Το τμήμα του ιστού που λαμβάνεται, αποστέλλεται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για ιστολογική εξέταση. Σε πολύ σοβαρές βλάβες και μετά την επιβεβαίωση της βιοψίας θα χρειαστεί επέμβαση ώστε να αφαιρεθεί ένα μικρό κομμάτι του τραχήλου.
Αν έχει γίνει μόνο κολποσκόπηση, χωρίς να ληφθούν βιοψίες, δε χρειάζεται να προσέξετε κάτι ιδιαίτερα και μπορείτε να έχετε σεξουαλικές επαφές μετά από 48 ώρες. Είναι φυσιολογικό να δείτε καφέ ή μαύρα υγρά, είναι τα διαλύματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την εξέταση. Αν έχει ληφθεί βιοψία πρέπει να αποφύγετε τις σεξουαλικές επαφές και τη χρήση ταμπόν για 5 ημέρες. Αποφύγετε επίσης κολπικές πλύσεις, κολπικές κρέμες ή υπόθετα αν δεν συστηθούν από το γιατρό σας. Είναι φυσιολογικό να δείτε λίγο αίμα τις επόμενες μέρες. Εάν μετά την βιοψία εμφανίσετε έντονη αιμορραγία, δύσοσμα υγρά ή έντονο κοιλιακό πόνο, επικοινωνήστε μαζί μας.
Η συνηθέστερη ένδειξη της εξέτασης αυτής είναι η ανεύρεση παθολογικών κυττάρων στο Τεστ Παπανικολάου. Με την κολποσκόπηση εξακριβώνουμε την υποψία προκαρκινικών αλλοιώσεων και την έκταση τους στον τράχηλο της μήτρας. Άλλες ενδείξεις είναι: οι ορατές ύποπτες βλάβες στον τράχηλο, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου, ο προεγχειρητικός σχεδιασμός όταν έχουμε σοβαρή παθολογία στον τράχηλο και η μετεγχειρητική παρακολούθηση μετά από επέμβαση σε HSIL ή καρκίνο.
Η κολποσκόπηση δε θα έχει καμία επίδραση στη μελλοντική γονιμότητα σας. Ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η θεραπεία, εάν μείνετε έγκυος στο μέλλον. Οι έγκυες γυναίκες που χρειάζονται θεραπεία συνίσταται να, περιμένουν μέχρι μετά τη γέννηση του μωρού τους.
Περίπου 1 στις 20 γυναίκες έχουν ανώμαλα αποτελέσματα στις εξετάσεις ελέγχου του τραχήλου της μήτρας. Σχεδόν όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις δείχνουν μικρές αλλαγές στα κύτταρα στον τράχηλο. Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσε πιθανότατα να μην εξελιχθούν σε καρκίνο, αλλά είναι λογικό να τις παρακολουθούμε. Η θεραπεία, αν χρειάζεται, είναι απλή και σχεδόν 100 τοις 100 αποτελεσματική. Ο γιατρός που κάνει την κολποσκόπηση θα συζητήσει οποιεσδήποτε επιπτώσεις μπορεί να έχει η θεραπεία στην εγκυμοσύνη. Εχοντας παθολογικά αποτελέσματα στις εξετάσεις σας δεν επηρεάζει την ικανότητα σας να αποκτήσετε παιδιά.
Υπάρχουν αρκετές, εξίσου αποτελεσματικές, μέθοδοι διαθέσιμες για τη θεραπεία των βλαβών που έχουν παρουσιασθεί. Ο στόχος όλων των μεθόδων θεραπείας είναι να καταστρέψει όλα τα κύτταρα που πλήττονται από τις ανωτέρω βλάβες, με τον ελάχιστο κίνδυνο τραυματισμού του φυσιολογικού ιστού. Η επιλογή της θεραπείας θα εξαρτηθεί από την περίπτωση σας, σχετικά με την προτίμηση του γιατρού που κάνει την κολποσκόπηση και σχετικά με τις διαθέσιμες μεθόδους. Μπορεί να επιλεγεί είτε απλή παρακολούθηση με ή χωρίς κολποσκόπηση είτε καυτηριασμός – εξάχνωση με Laser, είτε κωνοειδής εκτομή με αγκύλη διαθερμίας (LLETZ, γνωστό και σαν Loop τραχήλου). Η ασθενής δε χρειάζεται να νοσηλευτεί και μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινή της δραστηριότητα. Δεν είναι απαραίτητη κάποια μετεγχειρητική αγωγή ή επιπωματισμός του κόλπου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγείται προληπτικά αντιβίωση.
Η κολπική αιμόρροια για 2 έως 4 εβδομάδες δεν είναι ασυνήθης μετά τη θεραπεία. Επίσης, είναι καλύτερο, να αποφεύγεται η βαριά άσκηση και να μην έχετε σεξουαλικές επαφές για λίγο καιρό, ενώ μπορείτε να κάνετε σεξ και πάλι μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά τη θεραπεία. Τα μέτρα αυτά επιτρέπουν στον τράχηλο της μήτρας να επουλωθεί το ταχύτερο δυνατόν. Η εν λόγω θεραπεία δεν επηρρεάζει καθόλου τη μελλοντική γονιμότητα σας, ούτε υπάρχει κίνδυνος για αποβολή.